PuRXUTM: badamy monotoniczność:
| | (an)2+4an | | (an)2−3an | | an(an−3) | |
an+1−an= |
| −an= |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
gdyby a
n należało do [0;3] to byłby to ciąg malejący
udowodnijmy że a
n należy do [0;3] (sam tego nie wymyśliłem, podobne było na zajęciach

)
a
1∊[0;3] ok
Z: a
n∊[0;3]
T: a
n+1∊[0;3]
a
n+1∊[0;3 udowodniliśmy, zatem ciąg a
n jest malejący
teraz spróbujemy go ograniczyć
[na boku]
q
2−3q=0
q=0 v q=3 i teraz zaczynają się schody... ciąg jest malejący a
1∊[0;3] więc q <3
czyli zakładamy że q=0
próbujemy dowieść że a
n>0
dowód indukcyjny
i teraz mam dylemat
bo a
1 ≥0 a nie równe 0
a my musimy wykazać że a
n>0 czy a
n≥0
PuRXUTM: czyli pokazałem że jest ograniczony do dołu tak ?

czyli granicę liczę i dochodzę do tego że
q=0 tak ?