Urny, kule, ch*** muje :D
Hajtowy:
W pierwszej urnie jest
5 kul zielonych i
6 czarnych.
W drugiej znajdują się
4 kule zielone i
3 czarne.
Z każdej urny losujemy po jednej kuli.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
obie kule są różnych kolorów
Eta pomożesz?
16 lis 21:26
Hajtowy:
Tak?
16 lis 21:28
MQ: Prawie −− na razie policzyłeś liczbę sprzyjających przypadków.
16 lis 21:30
Hajtowy: MQ to jak ma to lecieć?

więcej pomysłów nie mam...
16 lis 21:31
Bizon:
... to jeszcze mianownik −
16 lis 21:32
Hajtowy: Czyli :
| | | | | | | |
* | + | * | = ... − 1 = ?  |
| | | | |
16 lis 21:33
MQ: Na ile sposobów można wybrać kule?
16 lis 21:35
PW: Nie, polecenie brzmi "oblicz prawdopodobieństwo".
16 lis 21:35
Hajtowy: No na 2 sposoby, bo są różnych kolorów.
16 lis 21:37
PuRXUTM: mianownik to 11*7 ?
16 lis 21:37
Hajtowy: A = (zielona, czarna) lub (czarna, zielona)
| | 5 | | 3 | | 6 | | 4 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = ? |
| | 11 | | 7 | | 11 | | 7 | |
16 lis 21:39
MQ: @PuRXUTM tak
@Hajtowy tak
16 lis 21:41