Theosh: Dziedzina to wyrażenie które ma sens liczbowy, np.
f(x) = x+1 − do każdej liczby możemy dodać 1 bez wyjątku
W matematyce jest pare zadań których nie możesz wykonywać typu
√x istnieje tylko dla x≥0 i
nie można dzielić też przez 0.
W twoim przykładzie
| | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| rzobijam na dwa nawiasy i mam |
| . Teraz cała sztuczka. Każda |
| | x2−4 | | (x−2)(x+2) | |
liczba pomnożona przez 0 daje 0 czego nie chcemy czyli:
1) x−2≠0
2) x+2≠0
Po przeniesieniu na drugą stronę wyrazu wolnego:
x≠2
x≠−2
Twoja dziedzina to
D=R\{−2;2}