limes
olaa: jak rozwiązać taką granicę: lim (tgx − sinx)/sin3x
x−>0
wynik to 1/2, ja dochodzę ciaglę do symbolu nieoznaczonego.
16 lis 21:17
olaa: ?
16 lis 23:15
sushi_ gg6397228:
mozna np de' Hospitalem
16 lis 23:16
Krzysiek: sin
3x=sinx(1−cosx)(1+cosx)
| | sinx | | sinx(1−cosx) | |
tgx−sinx= |
| −sinx= |
| |
| | cosx | | cosx | |
16 lis 23:17
olaa: x−>3 (u góry jest −)
17 lis 00:25
olaa: a nie.. ok jest
17 lis 00:26
olaa: a taką lim [ln(3−x)]/(x−3)
x−>3(z lewej str)
dochodzę do −∞/0(z minusem)
17 lis 17:22
Krzysiek: nie ma symbolu nieoznaczonego granica zmierza do +∞
17 lis 17:27
olaa: a możesz mi wyjaśnić dlaczego?
17 lis 17:33
Krzysiek: jeżeli mianownik zmierza do zera czyli mianownik jest postaci
0.000000000...001
| A | |
| =A*10100....0000 |
| 0.0000000...1 | |
czyli im mniejszy mianownik tym większy ułamek.
17 lis 17:36
olaa: czyli mam −∞/a gdzie a∊(−∞,0) co w sumie daje +∞ ?
17 lis 17:38
Krzysiek: tak w liczniku i mianowniku masz liczby ujemne więc razem dają liczbę dodatnią.
17 lis 17:39
olaa: ok, dziękuje ślicznie.
17 lis 17:40