puk puk
Radek:
Wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian x+1, a wynikiem dzielenia W(x) przez x+1 jest
wielomian Q(x). Natomiast dzieląc wielomian W(x) przez dwumian x−2 otrzymujemy iloraz
Q(x)+6x−3 i resztę 3
Znajdź wielomian W(x)
Proszę o wskazówkę
16 lis 21:07
Godzio:
W(x) = Q(x)(x + 1)
W(x) = (Q(x) + 6x − 3)(x − 2) + 3
Układ równań z dwoma niewiadomymi W(x) i Q(x)
16 lis 21:10
Radek:
Ale nie wiem jak wygląda Q(x) ?
16 lis 21:11
Mila:
Q(x)(x + 1) =(Q(x) + 6x − 3)(x − 2) + 3
Q(x)*x+Q(x)=Q(x)*x−2Q(x)+6x2−12x−3x+6+3⇔
3Q(x)=6x2−15x+9
dokończysz?
16 lis 21:30
Radek: Nie rozumiem drugiej linijki
16 lis 21:33
Mila:
Wykonałam mnożenie wyrażenia (Q(x) + 6x − 3) przez (x−2) (każdy z każdym wyrazem)
Podstaw sobie w(x)=u, q(x)=t, może łatwiej Ci będzie zrozumieć.
16 lis 22:09
Mila: I co zrobiłeś?
Jaki masz w(x)?
16 lis 23:48
Radek:
Nie zrobiłem

Wgl jak mam mnożyć Q(x) skoro nie mam takiego wielomianu
16 lis 23:49
Mila:
Q(x) traktujesz jako niewiadomą.
Niech Q(x)=t,
wtedy masz:
Q(x)(x + 1) =(Q(x) + 6x − 3)(x − 2) + 3 ⇔
t*(x+1)=(t+6x−3)*(x−2)+3
t*x+t=t*x−2t+6x2−12x−3x+6+3⇔
3t=6x2−15x+9 /:3
t=2x2−5x+3
wracamy do Q(x)
Q(x)=2x2−5x+3
W(x)=(2x2−5x+3)*(x+1)
17 lis 00:09
Mila:
17 lis 16:39
Radek:
To już moja głowa pojęła ale takie coś
Zbiór rozwiązań równania x3+bx2+bx+1=0 jest dwuelementowy. Znajdź ten zbiór.
O co wgl chodzi z tym zbiorem ?
17 lis 16:42
Mila:
To znaczy że są dwa różne rozwiązania .
17 lis 17:04
Radek:
Ala jak to pogrupować ?
17 lis 17:06
Piotr 10: x
3+1+bx
2+bx=0
Może tak

?
17 lis 17:09
Radek:
(x+1)(x2−x+1)+bx(x+1)=0
(x+1)(x2−x+1+bx)=0
?
17 lis 17:11
Piotr 10: Yhym i dalej rób
17 lis 17:12
Radek:
(x2−x+bx+1) jak to rozłożyć ?
17 lis 17:16
Piotr 10: Zobacz co Ci się powtarza i wyłącz to
17 lis 17:22
Radek: [x(x−1)+bx+1]
17 lis 17:23
Piotr 10: Niee −x+bx= ?
17 lis 17:24
17 lis 17:24
Radek:
julek spadaj z tym linkiem !
17 lis 17:51
Radek:
−x(1−b) ?
17 lis 17:51
Piotr 10: (x+1)(x2 −x(1−b)+1)=0
17 lis 17:58
Radek:
Jak opanować te zadania z wielomianami ?
17 lis 21:27