matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica e
antek:
lim
n→
∞
(
2n−4
n+1
)
n
16 lis 20:55
Krzysiek:
tu nie masz do czynienia z liczbą 'e' nie ma symoblu nieoznaczonego typu 1
∞
granica zmierza do
∞
([2
∞
=
∞
] )
16 lis 21:02
Mila:
2n−4
2*(n−2)
n−2
(
)
n
=(
)
n
=2
n
*(
)
n
n+1
n+1
n+1
n−2
lim
n→
∞
(2
n
*(
)
n
)=
∞
n+1
16 lis 22:16