parametry m
a_a: na podstawie wykresu funkcji f(x)=y przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań równania f(x)=m w
zależności od parametru liczby m
d) f(x)=|3−x| − 3|x−1|
16 lis 20:48
Bizon:
16 lis 21:17
Radek:

m∊(−
∞,2) dwa rozwiązania
m∊{2} jedno rozwiązanie
16 lis 21:19
a_a: da się takie zadanie rozwiązać nie za pomącą wykresów?
16 lis 21:35
5-latek: To zasdnicze pytanie? Wiesz jak narysowac wykres tej funkcji?
16 lis 21:37
a_a: średnio
16 lis 21:39
a_a: nie wiem jak rozwiązuje się takie zadania, nie mam tego w podręczniku, a pani nam takich rzeczy
nie tłumaczy w szkole, jestem trochę w kropce, bo nie wiem za co się zabrać w takich zadaniach
16 lis 21:40
5-latek: czyli nie wiesz >
Bedzie to funkcja sklejana
Masz dwa moduly wiec beda 3 przedzialy
Moduly sie zeruja dla 3−x=0 to x=3 i x−1=0 to x=1
Wiec mamy takie przedzialy
x nalezy (−oo ,1) <1,3) i < 3, oo)
Bedziemy rysowac wykres tej funkcji w tych 3 przedzialach Jakie beda rownania tych prostych to
musimy policzyc
Bierzemy przedzial xnalezy (−oo, 1)
y=|3−x|−3|x−1| to dla tego przedzialu |3−x|=3−x i |x−1|=−(x−1)=−x+1=1−x
czyli y=3−x−3(1−x) to y=3−x−3+3x to y=2x Wiec rysujesz wykres funkcji y=2x ale tylko w
przedziale x nalezy (−oo 1)
Napisz teraz jakie bedzie rownanie tej funkcji w pozostalych przedzialach OK?
16 lis 21:58
a_a: −4x+4 dla x<1,3>
−2x−2 dla x(3,∞)
16 lis 22:01
a_a: dobrze?
16 lis 22:01
a_a: i co z tym dalej?
16 lis 22:08
5-latek: Mozesz tez tak napisac przedzialy jak chcesz tylko wtedy muisz porawic 1 przedzial bedzie (−oo
1)
dla <1,3> y= 3−x−3(x−1) to y=3−x−3x+3 to y=−4x+6 wiec popraw sobie i rysujesz wykres
tej funkcji y=−4x+6 ale tylko w tym przedziale
dla x nalezy (3 ,oo) |3−x| =−(3−x)=−3+x=x−3 i |x−1|=x−1 to y=x−3−3(x−1) to y= x−3−3x+3
to y=−2x
tez sobie poraw i rysujes wykres y=−2x ale dla tego przedzialu .
Wykres masz zrobiony wyzej. Narysuj sobie go sam i zobacz czy sie zgadza
czuli mamy y={y=2x dla (−oo 1)
{y=−4x+6 dla <1,3>
{y=−2x dla (3,oo) taka funkcja nazywa sie funkcja sklejana bo
jest sklejana tutaj np z 3 funkcji .
masz narysowany wykres i teraz rysujesz prosta y=m i przesuwasz ja po osi OY i patrzysz w
jakim przedziale i ile punktow przecia ma prosta y=m z wykresem
To napisz te rozwiazania
16 lis 22:20
5-latek: Cierpliwosci ja pisze wolno
16 lis 22:20
a_a: oo już rozumiem

jestem CI bardzo, bardzo wdzięczna
16 lis 22:34
5-latek: Dobrze

To napisz tu rozwiazania
16 lis 22:38
bezendu:
Witaj 5−latek chciałbyś jeszcze poćwiczyć ze mną planimetrię ?
16 lis 22:39
a_a: 2 rozwiązania dla m (−∞,2)
0 rozwiązań dla m (2, ∞)
1 rozwiązanie dla m =2
16 lis 22:43
5-latek: czesc
bezendu Jutro poszukam jakis zadan i dam CI je na forum .OK?
16 lis 22:53
5-latek: No i gitara

Masz napisane rozwiazania OK. Pocwicz sobie jeszcze
16 lis 22:55
bezendu:
Tym razem ja wstawiam zadania

A Ty dajesz wskazówki, porady ?
16 lis 22:56
a_a: oj chciałabym żebyś mieszkał w pokoju obok

ahha
16 lis 22:57