| π | ||
sin( | +x)=sin2x | |
| 3 |
| π | ||
jak wyznaczyć rozwiązania? chyba to nie będzie tylko jedno w postaci x= | bo funkcje mają | |
| 3 |
| π | |
+3=2x+2kπ i teraz wyznacz x | |
| 3 |
| π | |
+x=2x+2kπ o to Ci chodzilo ? | |
| 3 |
| π | ||
sin(x+ | )−sin(2x)=0 | |
| 3 |
|
| |||||||||||||||||||||
2*cos( | )*sin( | )=0⇔ | ||||||||||||||||||||
| 2 | 2 |
| 3x | π | x | π | |||||
cos( | + | )*sin(− | + | )=0⇔ | ||||
| 2 | 6 | 2 | 6 |
| 3x | π | x | π | |||||
cos( | + | )=0 lub sin( | − | )=0 | ||||
| 2 | 6 | 2 | 6 |