matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki ( oblicz pole powierzchni ograniczonej wykresami)
Fernani:
Proszę o pomoc
Oblicz pole powierzchni ograniczonej wykresami fynkcji y=−x
2
−2x i y =−3x
16 lis 20:04
Krzysiek:
wykres:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=Ploot%5B%7B-x%5E2-2x%2C-3x%7D%2C%7Bx%2C-1%2C2%7D%5D
porównaj funkcje ze sobą i wyznacz granice całkowania ∫
a
b
f(x)−g(x)dx − pole wykresu pomiędzy funkcjami f(x),g(x) na przedziale [a,b] ,gdzie f(x)≥g(x) dla x∊[a,b]
16 lis 20:08