Janek191:
| | x − 1 | | y | | z | | x − 11 | | y − 6 | | z − 2 | |
l1 : |
| = |
| = |
| l2 : |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 1 | | 8 | | 4 | | 1 | |
więc
x − 1 = 2t oraz x − 11 = 8 s
y = 2 t y − 6 = 4 s
z = t z − 2 = s
czyli
l
1 ma opis parametryczny: l
2 ma opis parametryczny:
x = 1 + 2 t x = 11 + 8 s
y = 0 + 2 t y = 6 + 4 s
z = 0 + t z = 2 + s
Teraz wyznaczamy punkt przecięcia się tych prostych :
1 + 2t = 11 + 8 s
2 t = 6 + 4 s
t = 2 + s
−−−−−−−−−
2*( 2 + s) = 11 − 1 + 8 s
2*( 2 + s) = 6 + 4 s
t = 2 + s
−−−−−−−−−
2 s = 6 + 8 s
2 s = 2 + 4s
t = 2 + s
−−−−−−−
6 + 8 s = 2 + 4 s ⇒ 8 s − 4 s = 2 − 6 ⇒ 4 s = − 4 ⇒ s = − 1
t = 2 + (−1) = 1
Mamy
t = 1 i s = − 1
więc
x
0 = 1 +2*1 = 3
y
0 = 2* 1 = 2
z
0 = 1
P
0 = ( 3, 2 , 1 ) − punkt przecięcia się prostych L
1 i l
2
−−−−−−−−−−−−−−−
Wektory kierunkowe prostych:
v
1 = [ 2, 2, 1} v
2 = [ 8, 4 , 1 ]
więc
I v
1 I =
√ 22 + 22 + 12 =
√9 = 3 I v
2 I =
√82 + 42 + 12 =
√81 = 9
Normujemy wektory kierunkowe prostych l
1 i l
2 :
| | 2 | | 2 | | 1 | | 8 | | 4 | | 1 | |
v1 = [ |
| , |
| , |
| ] v2 = [ |
| , |
| , |
| ] |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | |
Wektorami kierunkowymi prostych dwusiecznych l
3 i l
4 będą wektory
| | 14 | | 10 | | 4 | |
kolinearne z v1 + v2 = [ |
| , |
| , |
| ] |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
i v1 − v2 = [ − |
| , |
| , |
| ] |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
czyli np.
9*(
v1 +
v2) = [ 14,10,4]
i 9*(
v2 −
v2) = [ − 2, 2, 2 ]
Wobec tego opisami parametrycznymi szukanych dwusiecznych będą, np.
x = 3 + 14 u x = 3 − 2 w
l
3: y = 2 + 10 u l
4 : y = 2 + 2 w
z = 1 + 4 u z = 1 + 2 w
=====================================
Oczywiście te proste są prostopadłe, bo
[ 14, 10, 4 ] * [ − 2, 2, 2 ] = 14*(−2) + 10*2 + 4*2 = − 28 + 20 + 8 = 0