Funkcja homograficzna
Blue: Naszkicuj wykres funkcji i podaj liczbę rozwiązań w zależności od parametru m:
a) f(x) =|1/x + 2|
b) f(x) = |−1/x + 2|
c) f(x) = − | 1/x − 2|
Moje odp.:
a) 0 rozwiązań dla m zawartego w (−nieskończoność, 0)
1 rozwiązanie dla m zawartego w {0, 2}
2 rozwiązania dla m zawartego w (0, nieskończoność)\{2}
b) 0 rozwiązań dla m zawartego w (−nieskończoność, 0)
1 rozwiązanie dla m zawartego w {0, 2}
2 rozwiązania dla m zawartego w (0, nieskończoność)\{2}
c) 0 rozwiązań dla m zawartego w (0, nieskończoność)
1 rozwiązanie dla m zawartego w {−2, 0}
2 rozwiązania dla m zawartego w (−nieskończoność, 0)\{−2}
Dobrze

16 lis 19:40
wredulus: Blue ... gdzie tu masz parametr m

Chyba ze m to wartsc jaka przyjmuje funkcja
16 lis 19:43
wredulus:
Niestety ... zle ... w kazdym ten sam blad ... kiedy ta pierwsza funkcja bedzie = 2

Tylko
gdy 1/x =0 co jest niemozliwe
16 lis 19:45
wredulus: Ach nie ... dobrze masz ... cholera ... dalem sie nabrac
16 lis 19:46
Blue: czyli dobrze mam czy źle

?
16 lis 19:55
Blue: tak parametr m to wartość funkcji

tak nieściśle się wyrazili w zadaniu
16 lis 19:55