pomocy prosz
jopek?: Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m , m∊R
x2 + 4|x| + 3 = , robie top graficznie, ale nie wiem jak w tym przypadku narysować wykres
16 lis 19:36
jopek?: x2 + 4|x| +3 = m
16 lis 19:37
5-latek: dla x≥0 rownanie ma postac x2+4x+3
dla x<0 rownanie ma postac x2−4x+3
narysuj wykres potem prosta y=m i piszsesz ile rozwiazan i w jakim przedziale
16 lis 19:41
jopek?: ale jak narysować ten wykres?
16 lis 20:13
jopek?: .
16 lis 22:08
bezendu:

m∊(−
∞,3) brak rozwiązań
m∊{3} jedno rozwiązanie
m∊(3,
∞) dwa rozwiązania
16 lis 22:22
jopek?: tak ,tylko tym sposobem, mi wychodzi równanie sprzeczne,
16 lis 22:29
jopek?: bezendu, ale jak to obliczyć
16 lis 22:30
bezendu:
Widzisz tam wartość bez musisz to narysować dla x≥0 x<0
16 lis 22:32
jopek?: x≥0
x
2 + 4x +3 =0
Δ=4
x
1= −3
x
2 = −1 oba nie należą do dziedziny, podobnie w przypadku x< 0 co robie źle
16 lis 22:35
jopek?: juz zrozumialam,
16 lis 22:44
bezendu:
o widzisz a miałem już pisać
16 lis 22:44