Funkcja homograficzna - proszę o szybką odpowiedź:)
Blue: Naszkicuj wykresy funkcji f, g, h. Określ ich dziedziny i zbiory wartości:
a) f(x) = 2/x
g(x) = 2/|x|
h(x) = u{2}/{|x|} −1
Moje odp.
f(x)
D= R\{0}
Yf= R\{0}
g(x)
D= R\{0}
Yg = (0, nieskończoność)
h(x)
D=R\{0}
Yh= (−1, nieskończoność)
b) f(x) = 1/|x|
g(x) = −1/|x|
h(x) = −
1|x|+3
Moje odp.
f(x)
D= R\{0}
Yf= R\{0}
g(x)
D=R\{0}
Yg= R\{0}
h(x)
D=R\{0}
Yh= R\{3}
Dobrze

?
16 lis 19:31
Blue: w a ) funkcja h(x) wygląda tak: 2|x| −1
16 lis 19:32
wredulus:
W a) ... iezeli w ostatnim −1 nie jest w mianowniku to jest dobrze
W b) niestety zbiory wartosci pokopane ... zauwaz ze tam wszedzie sa wartosci bezwzgledne
16 lis 19:35
Blue: ej, rzeczywiście...
16 lis 19:46
Blue: czy nie powinno być w tym b) f(x) Y= (0, nieskończoność)
g(x) Y= (0, nieskończoność)
h(x) Y= (3, nieskończoność)
16 lis 19:54