udowadniania
mique: Proszę o pomoc... 1. Znajdź wszystkie liczby pięciocyfrowe postaci 34x5y, gdzie x oznacza cyfrę
setek, a y cyfrę jedności, które dzielą się przez 36.
2. Suma dwóch liczb wynosi 10, a różnica odwrotności liczby mniejszej i większej jest równa
iloczynowi odwrotności tych liczb. Co to za liczby?
16 lis 19:04
mique: 1. żeby liczba była podzielna przez 36 suma cyfr musi być podzielna przez 9 i dwie ostatnie
muszą dzielić się przez 4? Czy tak jest?
to wtedy y może być 2 lub 6
i wtedy x będzie 4 lub 9
czyli liczby 34452 i 34956
.....czy jeszcze jakieś
16 lis 19:57
mique: ale nie wiem jak to matematycznie zapisać
16 lis 19:58
mique: 2.
a+b=10 dla b>a
b−a=1
b= 1+a
i dalej (jeśli w ogóle to jest dobrze) nie wiem jak....
16 lis 20:38
mique: Proszę niech ktoś tu zajrzy, bo nie wiem jak te zadanka zrobić...
16 lis 21:53
mique: wiem, że to banalne.... ale jednak proszę o pomoc...
16 lis 22:17
1LO: .
16 lis 23:19
sushi_ gg6397228:
a+b= 10 −−> to podali
b= a+1 −−> to wyliczyles
to zostal uklad rownan do policzenia
16 lis 23:22
1LO: ok, dziękuję
a w 1 zadanku są tylko 2 takie liczby?
17 lis 00:01