Granica ciągu
maupka: Dany jest ciąg o wyrazach an = 3n/n2 . Oblicz granicę ciągu bn=(an+2)/an
16 lis 19:01
wredulus:
Czyli de facto liczysz granice z 1+ 2/an
Podstaw i hmmm mozesz np z tw. o 3 ciagach zrobic to jezeli 'nie widzisz'
16 lis 19:38
maupka: Dochodzę do momentu (3n+2n2)/3n i jedyne co widzę to symbol nieoznaczony ∞/∞ .... I nie wiem
co z tym zrobić
16 lis 19:47
wredulus: 1) podziel na dwaulamki
2) pierwszy ulamek =1
3) musisz obliczyc granice drugiego ulamka
16 lis 19:48
maupka: Nadal nie wiem do czego dąży 2n2/3n... Nie mam pojęcia jak si,ę takie coś po prostu
rozwiązuje
16 lis 19:59
17 lis 00:41