funkcja kwadratowa
Paarn: W kwadrat ABCD o boku 2 wpisano trójkąt równoramienny AKL w taki sposób, że wysokość trójkąta
zawarta jest w przekątnej AC. Zapisz pole tego trójkąta jako pole jego wysokości.
W odpowiedzi w książce jest wskazówka, która nic mi nie mówi: wierzchołki K i L trójkąta mogą
leżeć na bokach AB, AD albo CB, CD kwadratu ABCD.
16 lis 18:57
Paarn: korekta tekstu: Zapisz pole tego trójkąta jako FUNKCJĘ jego wysokości.
16 lis 18:59
pigor: ..., niech L∊CD i CD= CL+LD= (2−x)+x , zaś h − wysokość ΔAKL,
to
PΔ{AKL}= 12KL*h= 12(2−x)√2h, gdzie x=√2h−2 , czyli
P(h)=12(2−√2h+2)√2h=(2√2−h)= −h(h−2√2)=−h2+2√2h i 0 < h < 2√2 .
16 lis 23:44