matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Basia:
x
lim
x−>2
+
e
1
2−x
+ 6
1
(e do potęgi
)
2−x
poproszę o pomoc, nie wiem jak to ruszyć
16 lis 18:41
Basia:
ktoś coś?
16 lis 19:27
Krzysiek:
rysując: y=2−x dla x→2
+
(czyli z prawej strony) zmierzasz po wartościach ujemnych do zera.
1
1
zatem
→
=[−
∞
]
2−x
0
−
e
1/(2−x)
→[e
−
∞
]=0
x
2
→
=1/3
e
1/(2−x)
+6
0+6
16 lis 19:43