Prawdopodobieństwo i elementy kombinacji
misqowiec: 1. 1. Dane są zdarzenia A,B(oba zawierają się w omedze). Wiadomo że
P(A*B')=P(B*A'),P(A+B)=0,75 i P(A*B)=0,25 oblicz P(B) oraz P(A−B).
2.Mamy 2 urny w pierwszej 8 kul −5 białych i 3 czerwone oraz 8 kul w 2 urnie−3 białe i 5
czerwonych.Z każdej urny losujemy po jednej kuli:a)oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kul w
różnych kolorachb)jak zmieniłoby się prawdopodobieństwo wylosowania kul w różnych kolorach w
przypadku losowania kul z jednej urny(bez zwracania),w której jest 8 kul białych i 8 kul
czerwonych. Odpowiedź uzasadnij.
16 lis 18:40