funkcja kwadratowa
mik: proszę o pomoc mam zrobić wykres z użyciem tabelki
y= −x2 + 2x −5
więc tak obliczyłem miejsca zerowe
x1 = −1 −√6
x2= −1+√6
p =1 , q=6 , więc mam też wierzchołek no ale wpisuje w tabelkę wartości(x) takie jak −4 , −2
,0 , 2 , 3
i po wymonożeniu ze wzoru nie wychodzi mi ta parabola taka jak powinna być proszę o pomoc
z góry dzięuję
16 lis 18:32
Bizon:
... to policz jeszcze raz Δ −
16 lis 18:36
mik: delta b
2 −4 ac
czyli 4 * −4 *(−1) * (−5) =4+(−20) = −16
16 lis 18:40
mik: nie sory pomyliłem się y= x2 +2x −5
16 lis 18:42
16 lis 18:43
Aga1.:
16 lis 18:45
Bizon:
... to co Ci nie pasi

?
16 lis 18:45
mik: bo zrobiłem sobie tabelkę i nie wysz ły mi takie wartości jakie właśnie powinny być
16 lis 18:46
mik: np. f(−3)= 9−6−5=2 a na wykresie mam f(−3) = −5 ? i tego właśnie nie rozumiem
16 lis 18:48
mik: rozumiem już dzięki ten wykres mi wszystko rozświetlił dzięki mocno
16 lis 18:50