matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz granicę ciągu
sparrow:
wyznacz granicę ciągu:
√
n
2
+4
−
√
n+n
2
16 lis 18:27
Aga1.:
(
√
n
2
+4
−
√
n
2
+n
)(
√
n
2
+4
+
√
n
2
+n
)
=
√
n
2
+4
+
√
n
2
+n
16 lis 18:32
ICSP:
n
2
+ 4 − n
2
− n
= lim
=
√
n
2
+ 4
+
√
n
2
+ n
−n + 4
= lim
=
n(
√
1 + 4/n
2
+
√
1 + 1/n
)
4
−1 +
n
= lim
√
1 + 4/n
2
+
√
1 + 1/n
−1 + 0
−1
1
→
=
= −
√
1 + 0
+
√
1 + 0
2
2
16 lis 18:33