.
Piotr 10: Wierzchołki trójkąta równobocznego leżą na paraboli, będącej wykresem funkcji f(x)=x
2−6x
Punkt C leży w wierzchołku paraboli. Znajdź współrzędne jednego z pozostałych wierzchołków
trójkąta.
f(x)=x
2−6x
C=(3;−9)
PROSTA AC
y
AC=a(x−3)−9=ax−3a−9
a=tgα
tg60
0=
√3
a=
√3=
y
AC=
√3x−3
√3−9
x
2−6x=
√3*x−3
√3−9
x
2 −6x−
√3x+3
√3+9=0
x
2 +x(−6−
√3)+3
√3+9=0
Δ=36+12
√3+3−12
√3−36=3
√Δ=
√3
| | 6+√3−√3 | | 6+2√3 | |
x1= |
| =3 v x2= |
| =3+√3 |
| | 2 | | 2 | |
y
2=
√3x−3
√3−9=
√3*(3+
√3)−3
√3−9=3
√3+3−3
√3−9=−6
A=(3+
√3;−6)
Jest OK? Obojętnie,którą współrzędną policzę? Mam policzyć jedną z dwóch możliwych