Fizyka dynamika ruchu postepowego
Ania: 1. W atomie wodoru elektron krąży wokół jądra z częstotliwością 0,7*1016 Hz. Promień atomu
wodoru 0,5*10−10 m. Oblicz prędkość liniową elektronu w [m/s], [km/h], [km/s].
2. Obserwator, znajdujący się w momencie ruszania pociągu elektrycznego dokładnie u jego przodu
stwierdził, że minął go w czasie t. Zakładając, że ruch pociągu jest jednostajnie
przyspieszony, oblicz czas w jakim będzie mijał go n−ty wagon. ( ).
3. Dany jest wektor . Oblicz: prędkość, wartość prędkości, wartość przyspieszenia w czasie 2s.
Wyznacz wektor przemieszczenia pomiędzy 2 i 5 sekundą.
4. Ciało rzucono w kierunku poziomym z prędkości 30m/s. Oblicz jego prędkość, przyspieszenie
styczne i normalne oraz promień krzywizny po czasie 2s. (35,8m/s) (5,38m/s2) (8,3m/s2) (156m)
5. Zależność drogi przebytej przez punkt materialny od czasu można opisać równaniem:
x(t) = Xt + Yt2 + Zt3, gdzie X, Y i Z są wielkościami stałymi wyrażonymi w odpowiednich
jednostkach. Znaleźć zależność prędkości i przyspieszenia tego punktu od czasu.
6. Rakieta ustawiona jest na wysokości h nad powierzchnią ziemi. Po starcie porusza się pionowo
w górę, a jej przyspieszenie zmienia się zgodnie z zależnością a = kt3, gdzie k jest stałą
wyrażoną w odpowiednich jednostkach. Znaleźć zależność prędkości oraz drogi rakiety od czasu.
Dynamika ruchu postępowego
7. Do sznurka przymocowany jest układ czterech kul o jednakowych masach m = 40g połączonych
sznurkami w szereg. a) Z jaką siłą należy ciągnąć za pierwszy ze sznurków aby kulom nadać
przyspieszenie w kierunku pionowym ku górze? b) Jakie jest naprężenie sznurka łączącego kulę
drugą i trzecią w czasie ruchu układu, opisanego w pytaniu a)?
8. Pocisk armatni o masie m = 4kg opuszcza lufę z prędkością v = 900 Długość lufy l = 4,5m.
Jaka jest średnia siła działania wywieranego na pocisk w czasie jego mchu w lufie?
9. Przy jakim kącie nachylenia równi ciało zsuwające się po niej bez tarcia potrzebuje trzy
razy więcej czasu, aby osiągnąć podstawę niż przy swobodnym spadku z tej samej wysokości.
10. Jak duży musi być współczynnik tarcia między kołami samochodu i drogą aby samochód jadący
pod górę po drodze nachylonej pod kątem 5° mógł poruszać się z przyspieszeniem ?
11. Na poziomym stole leżą, jeden na drugim, dwa jednakowe, prostopadłościenne klocki o masach
m = 200g każdy. Z jak dużą siłą skierowaną poziomo należy działać na klocek lezący na stole
aby spowodować jego wysunięcie spod klocka leżącego na nim ? Współczynniki tarcia pomiędzy
klockami oraz klockiem i stołem są takie same i równe f = 0,05.
12. Kula o masie m=100g i średnicy 2r = 6cm spadająca z wysokości H = 2m nad powierzchnią
wody wpada do wody i zanurza się na maksymalną głębokość h = 0,5m. Jaka była średnia siła
oporu doznawanego przez kulę w czasie jej ruchu w wodzie ?
13. Do wody o gęstości rw spada z wysokości H kula o gęstości r < rw. Oblicz na jaką głębokość
zanurzy się kulka. Nie uwzględniaj napięcia powierzchniowego wody oraz jej lepkości.
14. Elastyczny łańcuch o długości L, przewieszony jest przez mały nieważki bloczek. W chwili
gdy jego długość z jednej strony wynosi y, pozostawiono go swobodnie. Znaleźć przyspieszenie
łańcucha w zależności od y.
15. Stałą siłę F = 1000N skierowaną pionowo ku górze przyłożono do jednorodnego pręta o
długości L = 10m, co spowodowało jego ruch do góry. Jaka jest siła rozciągająca pręt w
przekroju znajdującym się w odległości x = 2m od jego dolnego końca, jeżeli siłą przyłożono do
jego górnego końca ?
16. Przez blok I przewieszona jest nieważka nić na końcu której zawieszono masę m1 = 3kg, na
drugim końcu zawieszono blok II. Przez blok II przerzucono nić obciążoną masami
m2 = 1kg z jednej strony oraz m3 = 2kg z drugiej. Z jakim przyspieszeniem będzie się poruszał
blok II.
17. Dźwig podnosi ciężar Q zawieszony na linie, której dopuszczalne naprężenie wynosi Fmax.
Znajdź najkrótszy czas, w którym można podnieść ten początkowo spoczywający ciężar na wysokość
h. Opory ośrodka i ciężar liny pominąć.
18. Samochód o masie m= l,5t jadący początkowo z prędkością V0 = 100 km/h wskutek hamowania
poruszał się ruchem jednostajnie opóźnionym i zatrzymał się po przejechaniu drogi S = 50 m
a) Jak duża była siła hamowania samochodu ? (1,16*104N)
b) Jak duży jest współczynnik tarcia między jezdnią i kołami samochodu ? (0,78)
19. Oblicz wartość przyspieszenia ciał i naprężenia nitki układu przedstawionego na rysunku:
m1 = 2 kg, m2 = 1 kg, , Rozważ przypadki: bez tarcia oraz gdy współczynnik tarcia wynosi 0,2.
(5m/s2, 10N), (4,4m/s2, 11,2N)
20. Kula o masie m = 0,5 kg uwiązana na nici o długości L = l m początkowo wychylona z
położenia równowagi tak, że nić była zorientowana poziomo, zostaje uwolniona.
a) Z jaką prędkością kula przejdzie przez położenie równowagi ? (4,47 m/s)
b) Jakie jest naprężenie nici w chwili przejścia kuli przez położenie równowagi ? (15N)
b) W jakiej odległości od miejsca upadku pierwszej części pocisku upadnie jego część druga ?
21. W wagonie poruszającym się poziomo z pewnym przyspieszeniem wisi na nici ciężarek o masie
100 g. Nić odchylona jest od pionu o kąt 150. Oblicz przyspieszenie wagonu i siłę napinającą
nić. (2,68m/s2, 1,03N)
16 lis 18:18
Ania:
17 lis 14:14
Nienor: Bez urazy, ale może frytki do tego

Na forum powinno się znaleźć pare zadań, które tu wrzuciłaś (a przynajmniej podobne), wystarczy
odpowiednio zmaltretować opcje szukaj. Nikt raczej nie siądzie i zacznie za ciebie odrabiać
całej pracy domowej.
17 lis 14:29