Dzień dobry mały problem z zadaniem z Vatem i Marżą
Justyna :): Wykonaj kalkulacje kosztów sorzadania jednego zestawu potraw uwzgledniajac 3 % rabat na
przyprawy , 150 % marzy i podatek Vat 22 %. Jednostki miary zamien na kilogramy .
Normatyw surowcowy na 5 porcji :
Mieso mielone 35 dag − 12 zł za kg po zamienieniu : 0,35 * 12 = 4, 20
bułka czerstwa 100g − 5,40 0 , 10 * 5 , 40 = 0 ,54
koncentrat pomidorowy 40 g − 3,30 zl za op.150g 0 , 04 *3,20 = 0 ,128≈ 0 ,13
cebula 10 dag − 2,20 zl za kg 0 ,10 *2,20 0 ,22
masło 20 g − 4,50 zl za paczke 200 g 0 ,8 * 6,30 = 5,04
śmietana 10 dag − 3 zl za 200 g 0,10 * 3 = 0,3
mąka 5 dag − 2,80 zł za kg 0 ,80 *4,70 = 3,76
i po obliczeniu kalkulacji wyszlo mi 16 , 38 i teraz mam problem z wyliczeniem marzy na na
jeden zestaw potraw
16 lis 17:58