ciąg geometryczny
Szymon: Wśród ciągów geometrycznych o pierwszym wyrazie równym 3, znajdź i podaj wzór ogólny tego
ciągu, którego suma trzech początkowych wyrazów jest najmniejsza.
16 lis 17:49
16 lis 17:55
Janek191:
a
1 = 3
a
2 = a
1*q = 3q
a
3 = a
2*q = 3q*q = 3q
2
S = a
1 + a
2 + a
3 = 3 + 3q + 3q
2
S(q) = 3 q
2 + 3q + 3
3 > 0 − ramiona paraboli skierowane są ku górze, więc funkcja S posiada
| | −3 | |
najmniejszą wartość dla q = p = |
| = − 0,5 |
| | 6 | |
zatem
a
n = a
1*q
n −1 = 3* ( −0,5)
n −1 = 3*(−2)*( − 0,5)
n = − 6*(−0,5)
n
Odp. a
n = − 6*( − 0,5)
n
===================
16 lis 17:59