Wyznaczanie, obliczanie (1 liceum)
Pszemek: Siemka. Mam kilka zadań z którymi nie jestem w stanie sobie poradzić.
| | x2 | |
1. Oblicz wartość liczbową wyrażenia |
| dla x = 3√2−1, y = √2 +1. Wynik zapisz w |
| | y3 | |
postaci a +b
√2. gdzie a∊C i b∊C.
2.Wyznacz wszystkich pary (x,y) liczb całkowitych spełniających równanie 2x+3y+
√2(y−2x)=16
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
3. Oblicz |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| | 1+√2 | | √2+√3 | | √2+√4 | | √2009+√2010 | |
Mam nadzieję, że pomożecie.
16 lis 17:27
Krzysiek: | | 1 | | √k−√k+1 | |
3. |
| = |
| =√k+1−√k |
| | √k+√k+1 | | k−(k+1) | |
16 lis 17:45
Pszemek: Odpowiedzi mają być:
1.−193+137
√2
2.(2,4)
3.−1 +
√2010
Nie wiem tylko, jak do tego dojść.
16 lis 18:54
Kunegunda: (3√2−1)2/(√2\+1)3
(18−6√2+1)/(√8+6+3√2+1
(19−6√2)/(2√2+7+3√2)
(19−6√2)/(5√2+7)
[(19−6√2)(5√2−7)]/(5√2−7) / 1/(5√2+7)
(95√2−133−60+42√2)/(5√2−7) / 1/(5√2+7)
(−193+137√2)*1 / (5√2−7)(5√2+7)
(−193+137√2) / (50+35√2−35√2−49)
(−193+137√2) / 1
=−193+137√2)
17 lis 08:41
Kunegunda: (3√2−1)2/(√2\+1)3
(18−6√2+1)/(√8+6+3√2+1
(19−6√2)/(2√2+7+3√2)
(19−6√2)/(5√2+7)
[(19−6√2)(5√2−7)] / (5√2−7) ] * [1*(5√2−7) / (5√2+7)*(5√2−7)]
[(95√2−133−60+42√2)/(5√2−7)] * [1*(5√2−7) / (50+35√2−35√2−49)]
[(−193+137√2) / (5√2−7)] * [(5√2−7) / 1)]
[−193+137√2] / 1
[−193+137√2]
17 lis 14:08
Kunegunda: Zadanie nr. 2
8√2x−16√2=0
8√2x=16√2
obie strony dzielimy przez 8√2x, zeby otrzymac samo x
x= 16√2/8√2
x=2
podstawiamy x do pierwszego rownania i otrzymujemy y
17 lis 14:17
Kunegunda: Zadanie nr. 2
8√2x−16√2=0
8√2x=16√2
obie strony dzielimy przez 8√2x, zeby otrzymac samo x
x= 16√2/8√2
x=2
podstawiamy x do pierwszego rownania i otrzymujemy y
17 lis 14:17
Kunegunda: Rozwiązanie równania liniowego
Rozwiązaniem równania liniowego z jedną niewiadomą nazywamy każdą liczbę, która podstawiona w
miejsce niewiadomej spełnia to równanie.
Równanie liniowe rozwiązujemy następująco
− niewiadomą przenosimy na jedną stronę równania, a liczby na drugą stronę równania,
− mnożymy lub dzielimy obie strony przez taką wartość tak, aby pozbyć się liczby przy
niewiadomej x,
− przy przenoszeniu liczby lub niewiadomej na drugą stronę równania, zmieniamy jej znak na
przeciwny.
17 lis 14:20