matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz wartosc
maniek:
1
Oblicz wartość wyrażenia x +
dla x=0,1(2), y=0,(2). Wynik zapisz z dokladnoscia
y
2
do 0,01 proszę o pooc
16 lis 17:25
Mila:
x=0,12222...... zamienimy na ułamek zwykły 100x=12,22222..... x= 0,12222...... odejmuję stronami ("ogony" zredukują sie) 99x=12,1 /*10 990x=121
121
x=
⇔
990
11
x=
90
y=0,2222... /*10 10y=2,2222. 9y=2
2
y=
9
11
9
11
81
w=
+(
)
2
=
+
dokończ
90
2
90
4
16 lis 21:10