trygonometria
klaudik18: tg4−2tg3−2tg2x+6tgx−3=0
sinxcosx+tgx=2,5sinx
16 lis 17:19
john2: Drugie:
| | sinx | |
sinxcosx + |
| − 2,5sinx = 0 |
| | cosx | |
| sinxcos2x | | sinx | | 2,5sinxcosx | |
| + |
| − |
| = 0 |
| cosx | | cosx | | cosx | |
| sinx(cos2x + 1 − 2,5cosx) | |
| = 0 |
| cosx | |
sinx(cos
2x − 2,5cosx + 1) = 0
Dalej wiesz?
16 lis 18:49
ICSP: Pierwsze :
Zauważam, że : −2tg2x = tg2x − 3tg2x i mam :
tg4x − 2tg2x + tg2x − 3tg2x + 6tgx − 3 = 0
tg2x(tg2x − 2tgx + 1) − 3(tg2x − 2tgx + 1) = 0
(tg2x − 3)(tg2x − 2tgx + 1) = 0
tgx = √3 v tgx = −√3 v tgx = 1
Dokończ
16 lis 18:51