zadanie z terscia
anulka: Ogrodnik kupił krzewy w jednakowej cenie za sztukę, w sumie za 480 zł. Gdyby krzew kosztował 2
zł niej to mógłby za tą samą kwotę kupić 8 krzewów więcej. Ile krzewów kupił ogrodnik?
16 lis 17:08
5-latek: Jest to typowe zadanie maturalne typu pociagi, baseny
jesli oznaczymy prze x −−−ilosc krzewow a przez y −−−cene w zl za 1 sztuke krzewu
to mamy juz jedno rownanie x*y=480
Teraz gdyby krzew kosztowal 2 zl mniej czyli (y−2) to moglby kupic 8 krzewow wiecej czyli
(x+8) i tez zapilacilby 480zl czyli mozemy ulozyc juz 2 rownanie (x+8)(y−2)=480
Wie nalezy rozwiazac uklad rownan
x*y=480
(x+8)(y−2)=480 i wylicz z tego x
16 lis 17:33