matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż że
fiola:
wykaż że dla liczb a≠0 i b≠0 zachodzi warunek:
(a
−
1b)
−
1 : (a
2
b)
=1
(ab
2
)
−
1
* −1 − to potęgi
16 lis 17:03
PW:
Po kolei:
1
b
a
−1
b =
•b =
a
a
b
a
{a
−1
b)
−1
= (
)
−1
=
a
b
a
a
1
1
{a
−1
b)
−1
:(a
2
b) =
: (a
2
b) =
•
=
− to jest licznik
b
b
a
2
b
ab
2
Mianownik
1
(ab
2
)
−1
=
ab
2
Licznik równy mianownikowi − ułamek jest równy 1.
16 lis 18:28