ile pierwiastków posiada równanie
karolina95: równanie : x3 + 9x = 0
ile ma ono pierwiastków:
a) nie ma
b)2
c)1
d)3
16 lis 16:54
5-latek: wylacz x przed nawias i licz dalej
16 lis 16:55
karolina95: 2?
16 lis 16:57
Kaja: nie
16 lis 16:58
Kaja: a jak to policzyłaś?
16 lis 16:58
karolina95: nie wiem jak to się liczy
16 lis 17:04
karolina95: 3?
16 lis 17:10
Kaja: x*(x2+9)=0
x=0 lub x2+9=0
x2=−9
sprzeczność
więc ma tylko 1 pierwiastek: jest nim 0.
16 lis 17:11
5-latek: Nie .
napisz jak to rownanie bedzie wygladac po wylaczeniu x przed nawias OK?
16 lis 17:11
karolina95: dziękuje
16 lis 17:12
logaryt: x3+9x=0
x(x2+9)=0
x=0 ⋀ x2+9=0
x2=−9 => x ε ∅
odp: x = 0 czyli 1 pierwiastek− odp C
16 lis 17:13