Funkcje
JenyMamNaImieJeny: Witam! Przerabiamy w szkole funkcję i mielismy taki przykład..:
Dana jest funkcja Suma(n,m) = m+n;
Przekształcająca NxN w N
1. Czy funkcja jest rożnowartościowa?
udowodnij,
2. Wyznacz Suma<− gdzie B={1,4}.
Co oznaczaja te różne zapisy...jak to rozwiazac?
16 lis 16:51
Janek191:
S ( n , m ) = m + n
Nie jest różnowartościowa, bo
S ( 2, 2) = 2 + 2 = 4 i S ( 1 , 3) = 3 + 1 = 4 i S ( 3, 1) = 1 + 3 = 4
a ( 2, 2) ≠ ( 1, 3) ≠ ( 3, 1)
16 lis 17:36
PW: A ten zapis Suma← to jakaś prywatna notacja? Może "swoimi słowami"?
16 lis 17:49
JenyMamNaImieJeny: wydaje mi sie ze przeciwobraz?
16 lis 18:21
PW: Skoro tak, to szukamy wszystkich par (m, n), dla których m+n = 1 lub m+n = 4.
Zakładając, że 0∊N możemy wskazać następujące:
(0, 1), (1, 0)
oraz
(0, 4), (4, 0), (1, 3), (3, 1), (2, 2).
Szukany przeciwobraz zbioru {1, 4} to
{(0, 1), (1, 0), (0, 4), (4, 0), (1, 3), (3, 1), (2, 2)}.
16 lis 18:39