Uzasadnij że jeśli liczba całkowita x z dzielenia przez 7 daje resztę 5 to liczb
Stasiu: Uzasadnij że jeśli liczba całkowita x z dzielenia przez 7 daje resztę 5 to liczba x2 z
dzielenia przez 7 daje resztę 4
O co w tym chodzi od czego zacząć proszę o takie wytłumaczenie żeby to zrozumieć.
16 lis 16:51
Stasiu: Nie mam pojęcia przepisałem zadanie z książki ale nie mam pojęcia jak je zrobić
16 lis 16:54
Kaja: skoro x przy dzieleniu przez 7 daje reszte 5, więc liczbe można zapisać w postaci : x=7a+5 ,
gdzie a∊C
x2=(7a+5)2=49a2+70a+25=49a2+70a+21+4=7*(7a2+10a+3)+4
7*(7a2+10a+3) jest podzielne przez 7 (to co w nawiasie to jakaś liczba całkowita), no więc
reszty zostaje 4.
16 lis 16:56
Stasiu: | | x | |
ale skąd się wzięło te x=7a+5 ja to chciałem zapisać w ten sposób |
| |
| | 7 | |
16 lis 17:00
Stasiu: to ten x na 7 to sie równa 5
16 lis 17:00
Kaja: nie
16 lis 17:01
Kaja: | | x | |
gdybyś tak zapisał że |
| =5 |
| | 7 | |
to x=35, a to się dzieli bez reszty przez 7
16 lis 17:02
Stasiu: w tym cały problem że nie mam pojęcia z kąd się te 7a+5 bierze
16 lis 17:04
Stasiu: rozpiszcie mi to tak zebym wiedział co jak i skąd
16 lis 17:06
Kaja: a wiesz jak się dzieli pisemnie?
16 lis 17:07
Stasiu: wiem
16 lis 17:08
Kaja: podziel pisemnie np 32 przez 7. wtedy nad kreską (u góry jest 4) a reszty (na dole) 4.
czyli to 32 można zapisac jako 32=4*7+4
16 lis 17:09
Stasiu: aaaaaaaaaaaaaaaaa
Ale ja jestem tępy wielkie dzięki Kaju za pomoc
16 lis 17:10
Kaja:
16 lis 17:11
ICSP: x ≡ 5 mod 7 //2
x2 ≡ 25 mod 7
x2 ≡ 4 mod 7
c.n.u.
16 lis 17:14