Przekątna prostopadłościanu o długości 12√3 cm
kacper34: Przekątna prostopadłościanu o długości 12√3 cm tworzy z podstawą kat o mierze 30
stopni.Krawędzie podstawy są w stosunku
1:√2.Oblicz miary kątów,jakie tworzy przekątna prostopadłościanu z przekątnymi ścian bocznych.
16 lis 16:46
anka2mk:
16 lis 17:10
dero2005:

D = 12
√3
______________________________
a
2+b
2 = d
2
b = a
√2
a
2 + (a
√2)
2 = 18
2
3a
2 = 324
a = 6
√3
b = a
√2 = 6
√6
| | a | | 6√3 | | 1 | |
sinα = |
| = |
| = |
| |
| | D | | 12√3 | | 2 | |
| | b | | 6√6 | | √2 | |
sinβ = |
| = |
| = |
| |
| | D | | 12√3 | | 2 | |
16 lis 17:36