Oblicz granicę ciągu
Nata:
proszę o pomoc!
16 lis 16:28
sadsad: 3
16 lis 16:32
Nata: pomoc, nie wynik..
16 lis 16:37
ICSP: Przemnóż licznik i mianownik przez √9n2 + 6n + 3n
16 lis 16:38
Nata: powinno wyjść 1?
16 lis 16:41
16 lis 16:46
Nata: dziękuję!
16 lis 16:50
ICSP: Zapamiętaj sobie adres tamtej strony. Może się przydać
16 lis 16:54
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
an = |
| = |
| = |
| | √9 n2 + 6n − 3n | | | | 9 n2 + 6n − 9n2 | | |
| | | | √9 n2 + 6n + 3n | |
| |
| | √ 9 n2 + 6 n + 3n | | √9 + 6n + 3 | |
= |
| = |
| |
| | 6 n | | 6 | |
więc
| | √9 + 0 + 3 | |
lim an = |
| = 1 |
| | 6 | |
n →
∞
16 lis 17:29