Logarytmy
Ija: Log
23*log
38=log
23
log38=log
28=3
I teraz mam trochę trudniejszy przykład
| | 1 | 1 | | 1 | | 1 | |
log√3log |
|
| =log3 |
| log3−1 |
| I teraz nie wiem co dalej |
| | 3 | 27 | | 2 | | 27 | |
16 lis 16:18
16 lis 16:20
Ija: Mogłabyś to rozpisać lub powiedzieć z jakiej własności skorzystałaś?
16 lis 16:21
Kaja: | | 1 | |
no to z def logarytmu można policzyć log13 |
| , to jest 3, więc mam log√33 i |
| | 27 | |
znów można skorzystac z def logarytmu (
√3 do potęgi 2 jest 3, więc log
33=2).
16 lis 16:24
Ija: oo dziekuje bardzo
16 lis 16:25
Kaja: proszę
16 lis 16:32
Ija: Bo mam takie zadanie .Wykres funkcji f otrzymamno przez przesuniecie hiperboli o rownaniu
| | 3 | |
y= |
| .Asymptotami tego wykresu są proste x=a oraz y=b , gdzie a i b to własnie te |
| | 2x | |
logarytmy .Podaj wzór funkcji f i wyznacz jej miejsce zerowe
| | 3 | | 3 | | 3 | |
y= |
| ⇒3= |
| ⇒0= |
| −3 |
| | 2x | | 4x | | 4x | |
I nie wiem czy dobrze to przekształcam
16 lis 16:48
Kaja: | | r | |
skorzystaj z postaci kanonicznej f(x)= |
| +q. w miejsce p wstaw a, aw miejsce q wstaw b |
| | x−p | |
16 lis 17:06