fizyka
Viel: Z górki zjeżdzają sanki .Górka ma kształt równi pochyłej o wysokości h=5m i koncie nachylenia
do poziomu α=45⁰
a) Wyznacz prędkośc sanek u podstawy równi nie uwzględniajac tarcia.
b) wyznacz prędkość sanek u podstawy rowni, biorąc pod uwage wspolczynnik tarcia μ=0,028
c) wyznacz droge l, jaką przejada sanki na poziomym torze , liczoną od podstawy równi,
zakladając, że wspolczynnik tarcia jest jednakowy na calej drodze sanek, tzn, μ = 0,028
16 lis 16:14
Godzio:
.... i
koncie ...
16 lis 16:15
Godzio:

a)
| | 5 | | 5 | |
sin45o = |
| ⇒ s = |
| m |
| | s | | sin45o | |
F
g = m * g
F = m * a
| | F | | Fgsin45o | |
sin45o = |
| ⇒ F = Fgsin45o ⇒ m * a = Fgsin45o ⇒ a = |
| |
| | Fg | | m | |
a = g * sin45
o
| | m | |
v = a * t = √2as = √2 * g * 5 ≈ 10 |
| |
| | s2 | |
Może trochę zbędnych obliczeń, ale przydadzą się w następnych podpunktach
b) μ=0,028 ⇒ F
w = F − T
| | N | |
T = N * μ oraz cosα = |
| ⇒ N = Fgcosα |
| | Fg | |
Próbuj dalej sam
16 lis 16:28