Logarytmy wykaż ze
Łukasz: wykaż że mlogab
16 lis 16:08
Kaja: to jeszcze raz napisz co trzeba wykazać, bo to chyba niepełna treść zadania.
16 lis 16:09
Łukasz: wykaż ze mlogab=logabm
16 lis 16:09
Łukasz: Prosze o wytłumaczenie co jak po kolei żebym sam wiedział jak to zrobić
16 lis 16:10
Łukasz: wiem że bedzie lewa strona sie równała prawej bo jesli przed logarytmem cos jest to trzeba b do
potegi m wziąźć
16 lis 16:11
Kaja: niech p=logab. wtedy z definicji logarytmu ap=x. zatem
xm=(ap)m
xm=ap*m
z def. logarytmu logaxm=p*m
logaxm=m*p
logaxm=m*logab
16 lis 16:14