Jak przeliczyć stopnie Celsjusza?
gosza: Jak przeliczyć stopnie C na kJ * m−2 ? np. 1 stopnień Celsjusza to ile kJ * m−2 ?
16 lis 15:39
Nienor: Nie da się.
16 lis 15:42
gosza: jak to się nie da? muszę to zrobić w zadaniu
16 lis 15:43
gosza: a da się przeliczyć cal * cm−2 na kJ * m−2 ?
16 lis 15:45
5-latek: Z tego co jeszcze pamietam z fizyki to sie da przeliczyc
16 lis 15:47
Nienor: nie, nie da się przeliczyć dżuli (praca) przez metr kwadrat (powierzchnia) na cal (długość)
przez centymetr kwadrat (powierzchnia).
Chyba, że cal jest jakąś dziwną jednostką pracy/energii.
16 lis 15:48
5-latek: Pewnie chodzi o kalorie i tak to odczytalem
16 lis 15:50
Nienor: Jeżeli cal to kalorie to jak najbardziej się da. Wystarczy znaleźć ile dżuli to 1 kaloria.
Kalori jakoś nie skojarzyłam
16 lis 15:51
gosza: tak to cal to kalorie
16 lis 15:51
gosza: czyli np 1 cal * cm−2 to ile na kJ * m−2 ?
16 lis 15:53
Nienor: Znajdź w google: 1cal=ile J
| | cal | |
1 |
| =104{cal}{m2}, bo 1m2=10−4cm2 |
| | 10−4m2 | |
16 lis 15:55