pytanie o granice
jaksa: Czy można tak rozwiązać granice?
| | sinx | | sinxx | | 0 | |
lim |
| = |
| =[ |
| ]=0 |
| | x | | 1 | | 1 | |
x→
∞
16 lis 15:26
Krzysiek: czyli korzystasz z tego,że (sinx)/x→0 by policzyć granicę (sinx)/x ...?
wynik dobry.
16 lis 15:27
opek: jak ty chcesz liczyć pewną granicę przez wykorzystanie wyniku tej granicy
16 lis 15:28
jaksa: ale co ten sposób jest zły?
16 lis 15:32
Krzysiek: | | sinx | |
pytanie, skąd wiesz,że |
| →0 ? przecież taką granicę chcesz policzyć |
| | x | |
16 lis 15:36
PW: No pewnie, sposób myślenia jest niepoprawny. Masz policzyć granicę w
∞ wyrażenia
i piszesz w liczniku, że granica ta jest równa 0. Gdybyśmy z góry to wiedzieli, to po co ją
liczyć?
Trzeba skorzystać z faktu, że sinx jest ograniczona, a x→
∞
16 lis 15:38
jaksa: no to nie wiem jak to zrobić...
16 lis 15:38
jaksa: aa okej, już jasne, dzieki
16 lis 15:39
Nienor: Hmm... nie lubię tych kwadratowych nawiasów. I nie bardzo wyjaśnione jest dlaczego:
Dla ciągów istniej twierdzenie, które mówi, że
Jeżeli limx
n=0, a y
n jest ciągiem ograniczonym, to lim(y
n*x
n)=0
| | sinx | |
Korzystając z definicji granicy funkcji wg Heiniego można wykazać, że limx→∞ |
| =0, co |
| | x | |
zachodzi ⇔ ∀z
n, n∊ℕ: z
n∊D
f, z
n≠0 limf(z
n)=0
| | sin(zn) | | 1 | |
lim |
| =lim |
| *sin(zn) |
| | (zn) | | (zn) | |
sin(z
n} jest w oczywisty sposób ograniczony przez liczby −1 i 1.
| | 1 | |
Teraz co z ciągiem |
| , on oczywiście musi zmierzać do zera, bo inaczej nie spełnia |
| | zn | |
założenia z
n≠0
Choć coś tu może szwankować, bo dawno się w to nie bawiłam.
16 lis 15:40