logarytmy równianie
Agata: rozwiaż równianie
log5(1−x)=log56−log5(2−x)
16 lis 15:25
5-latek: Wyznacz na poczatek dziedzine
16 lis 15:29
Agata: a nie może ktoś rozwiązać?
16 lis 16:30
Kaja: może, ale Ty też coś daj od siebie. nie chcesz tego zrozumieć?
16 lis 16:31
Agata: zrozumiem jak mi ktoś napisze krok po kroku jak to zrobić
16 lis 16:38
16 lis 16:42
Kaja: no to najpierw wyznaczenie dziedziny. jak mamy log
ab, to zakładamy, że a>0 i a≠1 oraz b>0.
czyli w tym przypadku zał.: 1−x>0 i 2−x>0
x<1 i x<2
zatem x∊(−
∞;1)
| | 6 | | x | |
log5(1−x)=log5[ |
| ] (ze wzoru loga |
| =logax−logay) |
| | 2−x | | y | |
| | 6 | |
z def. logarytmu: 50=(1−x): |
| |
| | 2−x | |
6=(1−x)(2−x)
6=2−x−2x+x
2
x
2−3x−4=0
Δ=25
√Δ=5
x
1=−1 x
2=4∉(−
∞;1)
odp. rozwiązaniem tego równania jest x=−1
16 lis 16:46