Twierdzenie o granicy trzech ciągów
Daria: limn−>∞ n√4n4 +2n2 + n + 6
16 lis 15:09
ICSP: 4n4 ≤ 4n4 + 2n2 + n + 6 ≤ 4n4 + 4n4 + 4n4 + 4n4
4n4 ≤ 4n4 + 2n2 + n + 6 ≤ 20n4
Postaraj się dokończyć
16 lis 15:13
Daria: n√4n4 ≤ n√4n4 + 2n2 + n + 6 ≤ n√20n4
n√4n4 → ... ?
n√4n4 + 2n2 + n + 6
n√20n4 → ... ?
właściwie tu dopiero zaczyna się mój problem, nie jestem pewna do czego i dlaczego powyższe
ciągi dążą..
16 lis 15:19
Daria: ?
16 lis 15:40
Trivial:
n√4n4 = n√4*( n√n )4 → ?
n√20n4 = n√20*( n√n )4 → ?
16 lis 15:53
Janek191:
lim n√4 n4 = 1
n → ∞
lim n√20 n4 = 1
n → ∞
bo
lim n√a = 1 , gdy a > 0
n → ∞
lim n√n = 1.
n → ∞
16 lis 17:18
Janek191:
lim n√4 n4 = 1
n → ∞
lim n√20 n4 = 1
n → ∞
bo
lim n√a = 1 , gdy a > 0
n → ∞
lim n√n = 1.
n → ∞
16 lis 17:18