fizyka
Viel: Z jaką prędkością początkową V należy rzucić ciało pionowo w górę, aby wzniosło się na wysokość
h? Ile wyniesie prędkość tego ciała, gdy spadnie z powrotem i znajdzie się tuz przy ziemi?
Przyjmij, że opór powietrza jest tak mały, że można go pominąć.
16 lis 14:27
Godzio:
Energia kinetyczna zamienia się w energię potencjalną więc:
| | mv2 | |
Ek = Ep ⇒ |
| = mgh ⇒ v = √2gh |
| | 2 | |
16 lis 14:35
Viel: to jest ta prędkość początkowa?
16 lis 15:04
Godzio:
Tak
16 lis 15:04
Nienor: Godzio zrobił to chyba w najprostszy sposób, ale fajną zabawą jest próba zrobienia tego
zadania, bez zasady zachowania energi
16 lis 15:12
Viel: a jak mogę uzyskać tę drugą prędkość?
16 lis 15:21
Nienor: Jeżeli pomijasz opór powietrza te prędkości są takie same, bo wznoszenie i spadek są
symetryczne. Spóbuj sam dojść dlaczego (podpowiem, że przeanalizowanie jak się zmienia energia
w takim układzie daje odpowiedź)
16 lis 15:23
Godzio:
A czy coś się zmieni ? Zamiana energii znów następuje

Albo teraz inaczej:
| | 1 | |
h = |
| gt2 ⇒ t = √2h/g −− w takim czasie pokona wysokość h |
| | 2 | |
v = g * t = g *
√2h/g =
√2gh − prędkość końcowa
16 lis 15:24
Viel: mogę tylko spytac o ten wzor:
h = 1/2gt2
jak go uzyskałes?
16 lis 15:28
Viel: ?
16 lis 15:39
Nienor: On jest w liceum podawany na wiarę, żeby go porządnie wyprowadzić trzeba policzyć całkę.
16 lis 15:41