szerokość pasa
samouczek: szerokość pasa zawartego między prostymi o równaniach 3x+y−2 i 3x+y+5=0 wynosi:
wiem, ze 1 prosta. y=−3x+2
2 prosta. y=−3x−5
proste są równoległe. Co robić dalej, mogłby mi ktoś wytłumaczyć?
16 lis 14:13
5-latek: czyli musisz znalezc odlegolosc tych prostych od siebie
Ja bym to zrobil tak
Wyznaczyl jakikolwiek punkt ktory nalezy do prostej 3x+y−2=0
Potem obliczyl odlrglosc tego punktu od prostej 3x+y+5=0 −−masz na to wzor
16 lis 14:22
samouczek: ok, dzieki, tak zrobiłem i wyszedł poprawny wynik.
16 lis 14:38
5-latek: No i gitara
16 lis 14:39