statystyka, proszę o pomoc
karola: Wydajność pracy grupy robotników (mierzona w szt/h) kształtowała się następująco:
18 15 14 13 17 19 17 20 17 17 12 18 15 16 17 17 17 17 16 14 15 16 16 12 19 20 19 12 20 18
Utworzyć szereg rozdzielczy punktowy i szereg rozdzielczy przedziałowy o interwale równym 2.
Obliczyć i zinterpretować średnią arytmetyczną, dominantę i kwartyle. Wykorzystać obydwa
rodzaje szeregów.
jesli chodzi o szereg rozdzielczy punktowy to wszystko mam zgodnie z odpowiedziami, natomiast
szereg przedziałowy nie wychodzi mi a robilam juz na kilkanascie sposobów

nie mam pojecia
jak to zrobic a gryzie mnie to zadanie

moze ktos podpowie?
odpowiedzi to X = 16,2 , Me= 16,36 D=16,8
robiłam juz takie przdziały jak
12−14
15−17
18−20
co jest na pewno złe bo srednia arytm wychodzi mi 16,3
robilam tez
<12−14)
<14−16)
<16−18)
<18−20)
<20−22)
i tez niestety srednia arytm wychodzi zła bo wychodzi mi 508/30 co daje 16,93

proszę niech ktoś mi coś podpowie