matematykaszkolna.pl
pytanie tn: Mamy dwa wektory (1, −1, 2) (2+a, 3a, a+b) a i b są rzeczywiste. Sprawdzic dla jakich parametrów a i b te wektory są liniowo niezależne
16 lis 13:05
Krzysiek: z definicji rozpisz
16 lis 13:42
tn: rozpisuję, ale nie widz ejak dalej dla dowolncyhc skalarów x,y układ wektorów jest liniowo niezależny : x(1,−1,2) + y( 2+a, 3+a, a+b) = 0 ⇒ x=y=0 Pomocy, proszę. tam popełniłem błąd, ma być 3+a a nie 3a)
16 lis 13:48
PW: Lepiej jednak napisać x•(1,−1,2)+ y•(2+a,3+a,a+b) = (0, 0, 0).
16 lis 13:51
tn: PW, poratuj, w czwartek kolos emotka Ja się zgadzam z Twoim zapisem, ale nie widze rozwiazanai
16 lis 13:55
tn: Mam nieśmiałą prośbę − pomóglbys mi troche z tymi przestrzeniami liniowymi ? Np, to zadanie nie wiem jak chapnąć
16 lis 13:59
Krzysiek: porównaj współrzędne ze sobą rozwiązując układ równań
16 lis 14:00
tn: Ok, niech to będzie układ: x + y(2+a) = 0 −x + y(3+a) =0 2x + y(a+b) = 0 Ok, tutaj niewiadome to x i y − prawda ? A a i b i stałe to współczynniki. Idąc dalej. możemy nawet macierz uzupełnić, i chciałbym w oparciu o nią to rozwiązać, ale nie wiem jak. Choć znam cel. Pokazać, że jedynymi rozwiązaniami są x=y=0;
16 lis 14:10
Krzysiek: 1 2+a | 0 −1 3+a| 0 2 a+b| 0 1 2+a |0 0 5+2a |0 0 −a+b−4|0 i teraz gdy rząd macierzy będzie równy 1 to wektory są liniowo zależne.
16 lis 14:26
tn: w oparciu o co mówisz, z tym rzędem macierzy ? W ogóle co to jest ten rząd, dlaczego akurat 1 ?
16 lis 14:30
Krzysiek: teraz zauważyłem,że rozpisywałem tak jak napisałeś za drugim razem czyli,że 2 współrzędna to: 3+a, a nie 3a. jak rząd wynosi 1, to liczba wektorów liniowo niezależnych to 1. jak rząd 2. to są 2 wektory liniowo niezależne.
16 lis 14:35
tn: my mamy dwa wekrory, więc chcemy, żeby rząd był 2 przecież. (one oba mają być liniowo niezależne)
16 lis 14:56
Krzysiek: no tak więc sprawdź dla jakich a,b rząd będzie równy 1 , dla pozostałych ,a,b wektory będą liniowo niezależne.
16 lis 14:59
16 lis 15:08
tn: @Trivial, "co można zapisać" Dlaczego można tak zapisać ?
16 lis 15:15
tn: aha, czyli jeśli weźmiemy układ złożony z jednego wektora, to jest to zawsze układ liniowo niezależny ?
16 lis 15:15
Trivial: Tak się mnoży macierze.
16 lis 15:16
tn: aha, czyli na jedno wyjdzie − po pomnożeniu dostaniemy to i tak i tak. Wektory będą liniowo zależne jeśli jednocześnie zachodzi: 2+4a = 0 b−a−4 = 0 Tego nie wiem dlaczego akurat tak. a dlaczego nie bierzesz też: 2+a = 0 ?/ Weź mi to wytłumacz, bo nie mogę juz − caly dzien nad tym siedze
16 lis 15:19
tn: PS, ja zrobiłem poprawkę Tam ma być nie 3a, tylko 3+a
16 lis 15:20
Trivial: Chodzi o to, żeby jakaś kombinacja [ 1, 0, 0 ] oraz [ 2+a, 2+4a, b−a−4 ] dała [ 0, 0, 0 ]. Jak zapewne wiesz, coś*0 = 0, zatem żeby taka kombinacja istniała musimy mieć 2+4a = 0 oraz b−a−4 = 0. Po rozwiązaniu tego układziku mamy (a,b) = (−12, 72), czyli wektory są liniowo zależne właśnie dla (a,b) = (−12, 72) − dla jakichkolwiek innych już nie. Skąd już szybko dochodzimy do rozwiązania.
16 lis 15:20
Trivial: No to teraz zrób poprawioną wersję sam. emotka
16 lis 15:22
tn: Ok, spróbuję poprawioną wersję: Ale proszę o sprawdzenie zaraz napisze
16 lis 15:27
tn: x + y(2+a) = 0 −x + y(3+a) =0 2x + y(a+b) = 0 To jest nasz układ równań. W takim razie kiedy będą trzy wektory zależne ? − wtedy kiedy będzie istniało niezerowe rozwiązanie tego układu. nie zerowe, tzn że albo x ≠ 0 albo y≠0. Albo oba naraz różne od zera. zapiszmy macierz: | 1 (2+a) | | −1 (3+a) | | 2 (a+b) | wobec tego po Gaussowaniu: | 1 (2+a) | | 0 (5+2a) | | 0 (−a+b−4) | No więc wracając z macierzy do układu: 1x + (2+a) y = 0 (5+2a)y = 0 (−a+b−1) y = 0 I teraz chcemy żeby układ ten był zależny, czyli żeby, no właśnie ? Co mamy teraz dalej zrobić ? Chcemy, na razie, żeby były zależne, więc powinniśmy sprawdzić dla jakich a i b, będą niezerowe rozwiązania. np x= 6, y = 8. Jak dalej ?
16 lis 15:39
Trivial: Myśl o kombinacji liniowej kolumn macierzy po Gaussowaniu. x*k1 + y*k2 = 0 k1, k2 − kolumny 1,2 Zauważ, że jeśli 5+2a ≠ 0 lub −a+b−4≠0 to rozwiązania nie istnieją (żeby to się zerowało musimy mieć y=0, ale wtedy x też musiałoby być zerem). Zatem mamy liniową zależność tylko gdy
 5+2a = 0 
−a+b−4 = 0
Wartość 2+a nie ma znaczenia, ponieważ zawsze możemy tak dobrać x, żeby x + y(2+a) się zerowało. Rozwiąż ten układzik, rozwiązanie podstaw do tej macierzy po redukcji i zobacz co się dzieje.
16 lis 15:48
Trivial: W ogóle ten przykład jest odrobinę nietrywialny. Jeżeli nie rozumiesz idei liniowej niezależności to zacznij od prostszych przykładów (bez parametrów). Gdy już zrozumiesz o co tak naprawdę chodzi, powróć do tego zadanka.
16 lis 15:52
tn: Ok, a możesz powiedzieć trochę o tej lnz ? Robiłem prostsze zadanka. Np. sprawdzałem, czy wektory są niezależne. Brałem w macierz, Gauss, i patrzyłem jakie są rozwiązania potem ukladu. Ale nigdy żadnych kombinacji przez kolumny nie robiłem. Dlatego jestem zdezrotientowany
16 lis 16:31
Trivial: O współliniowości wektorów a1, a2, ..., an mówimy wtedy gdy istnieją stałe x1, ..., xn, z których choć jedna nie jest zerem, takie że zachodzi: x1a1 + x2a2 + x3a3 + ... + xnan = 0 // definicja współliniowości Zapisując to zwięźlej: Ax = 0, x ≠ 0 gdzie A = [ a1 a2 a3 ... an ] // macierz utworzona z kolumn a1, ..., an [ x1 ] [ x2 ] x = [ x3 ] [ ... ] [ xn ] Przykład 1

nawias
1
nawias
nawias
2
nawias

nawias
3
nawias
nawias
6
nawias

Sprawdzić czy wektory a1 =
, a2 =
są współliniowe

Szukamy rozwiązania układu równań:

nawias
1 3
nawias
nawias
2 6
nawias
nawias
x1
nawias
nawias
x2
nawias

nawias
0
nawias
nawias
0
nawias

=

Stosując eliminację Gaussa mamy:

nawias
1 3
nawias
nawias
2 6
nawias
nawias
x1
nawias
nawias
x2
nawias

nawias
0
nawias
nawias
0
nawias

nawias
1 3
nawias
nawias
0 0
nawias
nawias
x1
nawias
nawias
x2
nawias

nawias
0
nawias
nawias
0
nawias

=
=

nawias
3
nawias
nawias
−1
nawias

A zatem wystarczy wybrać np. xs =
.

nawias
3
nawias
nawias
−1
nawias

Każdy inny wektor x = c*xs = c*
, c∊R również będzie rozwiązaniem tego układu.

Rozwiązanie istnieje → wektory są współliniowe. Przykład 2

nawias
1
nawias
nawias
2
nawias

nawias
3
nawias
nawias
7
nawias

Sprawdzić czy wektory a1 =
, a2 =
są współliniowe

Szukamy rozwiązania układu równań:

nawias
1 3
nawias
nawias
2 7
nawias
nawias
x1
nawias
nawias
x2
nawias

nawias
0
nawias
nawias
0
nawias

=

Stosując eliminację Gaussa mamy:

nawias
1 3
nawias
nawias
2 7
nawias
nawias
x1
nawias
nawias
x2
nawias

nawias
0
nawias
nawias
0
nawias

nawias
1 3
nawias
nawias
0 1
nawias
nawias
x1
nawias
nawias
x2
nawias

nawias
0
nawias
nawias
0
nawias

=
=

Inaczej:

nawias
1
nawias
nawias
0
nawias

nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

nawias
0
nawias
nawias
0
nawias

x1
+ x2
=

Tutaj widać natomiast, że rozwiązaniem jest tylko rozwiązanie trywialne x = 0, gdyż x2*1 = 0 ⇒ x2 = 0 ⇒ x1 = 0 Rozwiązanie jest trywialne → wektory nie są współliniowe.
16 lis 18:20