pytanie
tn: Mamy dwa wektory
(1, −1, 2)
(2+a, 3a, a+b)
a i b są rzeczywiste.
Sprawdzic dla jakich parametrów a i b te wektory są liniowo niezależne
16 lis 13:05
Krzysiek: z definicji rozpisz
16 lis 13:42
tn: rozpisuję, ale nie widz ejak dalej
dla dowolncyhc skalarów x,y układ wektorów jest liniowo niezależny :
x(1,−1,2) + y( 2+a, 3+a, a+b) = 0 ⇒ x=y=0
Pomocy, proszę.
tam popełniłem błąd, ma być 3+a a nie 3a)
16 lis 13:48
PW: Lepiej jednak napisać
x•(1,−1,2)+ y•(2+a,3+a,a+b) = (0, 0, 0).
16 lis 13:51
tn: PW, poratuj, w czwartek kolos

Ja się zgadzam z Twoim zapisem, ale nie widze rozwiazanai
16 lis 13:55
tn: Mam nieśmiałą prośbę − pomóglbys mi troche z tymi przestrzeniami liniowymi ?
Np, to zadanie nie wiem jak chapnąć
16 lis 13:59
Krzysiek: porównaj współrzędne ze sobą rozwiązując układ równań
16 lis 14:00
tn:
Ok, niech to będzie układ:
x + y(2+a) = 0
−x + y(3+a) =0
2x + y(a+b) = 0
Ok, tutaj niewiadome to x i y − prawda ? A a i b i stałe to współczynniki.
Idąc dalej. możemy nawet macierz uzupełnić, i chciałbym w oparciu o nią to rozwiązać, ale nie
wiem jak. Choć znam cel. Pokazać, że jedynymi rozwiązaniami są x=y=0;
16 lis 14:10
Krzysiek:
1 2+a | 0
−1 3+a| 0
2 a+b| 0
1 2+a |0
0 5+2a |0
0 −a+b−4|0
i teraz gdy rząd macierzy będzie równy 1 to wektory są liniowo zależne.
16 lis 14:26
tn: w oparciu o co mówisz, z tym rzędem macierzy ?
W ogóle co to jest ten rząd, dlaczego akurat 1 ?
16 lis 14:30
Krzysiek: teraz zauważyłem,że rozpisywałem tak jak napisałeś za drugim razem czyli,że 2 współrzędna to:
3+a, a nie 3a.
jak rząd wynosi 1, to liczba wektorów liniowo niezależnych to 1.
jak rząd 2. to są 2 wektory liniowo niezależne.
16 lis 14:35
tn: my mamy dwa wekrory, więc chcemy, żeby rząd był 2 przecież.
(one oba mają być liniowo niezależne)
16 lis 14:56
Krzysiek: no tak więc sprawdź dla jakich a,b rząd będzie równy 1 , dla pozostałych ,a,b wektory będą
liniowo niezależne.
16 lis 14:59
16 lis 15:08
tn: @Trivial,
"co można zapisać"
Dlaczego można tak zapisać ?
16 lis 15:15
tn: aha, czyli jeśli weźmiemy układ złożony z jednego wektora, to jest to zawsze układ liniowo
niezależny ?
16 lis 15:15
Trivial: Tak się mnoży macierze.
16 lis 15:16
tn: aha, czyli na jedno wyjdzie − po pomnożeniu dostaniemy to i tak i tak.
Wektory będą liniowo zależne jeśli jednocześnie zachodzi:
2+4a = 0
b−a−4 = 0
Tego nie wiem dlaczego akurat tak.
a dlaczego nie bierzesz też:
2+a = 0
?/
Weź mi to wytłumacz, bo nie mogę juz − caly dzien nad tym siedze
16 lis 15:19
tn: PS, ja zrobiłem poprawkę
Tam ma być nie 3a, tylko 3+a
16 lis 15:20
Trivial:
Chodzi o to, żeby jakaś kombinacja [ 1, 0, 0 ] oraz [ 2+a, 2+4a, b−a−4 ] dała [ 0, 0, 0 ]. Jak
zapewne wiesz, coś*0 = 0, zatem żeby taka kombinacja istniała musimy mieć 2+4a = 0 oraz b−a−4
= 0. Po rozwiązaniu tego układziku mamy (a,b) = (−12, 72), czyli wektory są liniowo
zależne właśnie dla (a,b) = (−12, 72) − dla jakichkolwiek innych już nie. Skąd już
szybko dochodzimy do rozwiązania.
16 lis 15:20
Trivial: No to teraz zrób poprawioną wersję sam.
16 lis 15:22
tn: Ok, spróbuję poprawioną wersję:
Ale proszę o sprawdzenie
zaraz napisze
16 lis 15:27
tn: x + y(2+a) = 0
−x + y(3+a) =0
2x + y(a+b) = 0
To jest nasz układ równań. W takim razie kiedy będą trzy wektory zależne ? − wtedy kiedy będzie
istniało niezerowe rozwiązanie tego układu. nie zerowe, tzn że albo x ≠ 0 albo y≠0. Albo oba
naraz różne od zera.
zapiszmy macierz:
| 1 (2+a) |
| −1 (3+a) |
| 2 (a+b) |
wobec tego po Gaussowaniu:
| 1 (2+a) |
| 0 (5+2a) |
| 0 (−a+b−4) |
No więc wracając z macierzy do układu:
1x + (2+a) y = 0
(5+2a)y = 0
(−a+b−1) y = 0
I teraz chcemy żeby układ ten był zależny, czyli żeby, no właśnie ?
Co mamy teraz dalej zrobić ? Chcemy, na razie, żeby były zależne, więc powinniśmy sprawdzić dla
jakich a i b, będą niezerowe rozwiązania.
np x= 6, y = 8.
Jak dalej ?
16 lis 15:39
Trivial:
Myśl o kombinacji liniowej kolumn macierzy po Gaussowaniu.
x*k
1 + y*k
2 = 0
k
1, k
2 − kolumny 1,2
Zauważ, że jeśli 5+2a ≠ 0 lub −a+b−4≠0 to rozwiązania nie istnieją (żeby to się zerowało musimy
mieć y=0, ale wtedy x też musiałoby być zerem). Zatem mamy liniową zależność tylko gdy
Wartość 2+a nie ma znaczenia, ponieważ zawsze możemy tak dobrać x, żeby x + y(2+a) się
zerowało. Rozwiąż ten układzik, rozwiązanie podstaw do tej macierzy po redukcji i zobacz co
się dzieje.
16 lis 15:48
Trivial:
W ogóle ten przykład jest odrobinę nietrywialny. Jeżeli nie rozumiesz idei liniowej
niezależności to zacznij od prostszych przykładów (bez parametrów). Gdy już zrozumiesz o co
tak naprawdę chodzi, powróć do tego zadanka.
16 lis 15:52
tn: Ok, a możesz powiedzieć trochę o tej lnz ?
Robiłem prostsze zadanka. Np. sprawdzałem, czy wektory są niezależne.
Brałem w macierz, Gauss, i patrzyłem jakie są rozwiązania potem ukladu.
Ale nigdy żadnych kombinacji przez kolumny nie robiłem.
Dlatego jestem zdezrotientowany
16 lis 16:31
Trivial:
O współliniowości wektorów a
1, a
2, ..., a
n mówimy wtedy gdy istnieją stałe x
1, ..., x
n, z
których choć jedna nie jest zerem, takie że zachodzi:
x
1a
1 + x
2a
2 + x
3a
3 + ... + x
na
n =
0 // definicja współliniowości
Zapisując to zwięźlej:
Ax =
0, x ≠
0
gdzie
A = [ a
1 a
2 a
3 ... a
n ]
// macierz utworzona z kolumn a1, ..., an
[ x
1 ]
[ x
2 ]
x = [ x
3 ]
[ ... ]
[ x
n ]
Przykład 1
| | | | | |
Sprawdzić czy wektory a1 = | , a2 = | są współliniowe |
| | | |
Szukamy rozwiązania układu równań:
Stosując eliminację Gaussa mamy:
| | | |
A zatem wystarczy wybrać np. xs = | . |
| | |
| | | |
Każdy inny wektor x = c*xs = c* | , c∊R również będzie rozwiązaniem tego układu. |
| | |
Rozwiązanie istnieje → wektory są współliniowe.
Przykład 2
| | | | | |
Sprawdzić czy wektory a1 = | , a2 = | są współliniowe |
| | | |
Szukamy rozwiązania układu równań:
Stosując eliminację Gaussa mamy:
Inaczej:
Tutaj widać natomiast, że rozwiązaniem jest tylko rozwiązanie trywialne x = 0, gdyż
x
2*1 = 0 ⇒ x
2 = 0 ⇒ x
1 = 0
Rozwiązanie jest trywialne → wektory nie są współliniowe.
16 lis 18:20