analiza
PuRXUTM: wykaż że następujące ciągi są zbieżne
| | 1 | | 1 | | 1 | |
bn=(1+ |
| )(1+ |
| )*...*(1+ |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 2n | |
więc zacząłem od monotoniczności
| | 1 | | 1 | | 1 | | (1+ |
| )*...*(1+ |
| *(1+ |
| ) | | | 2 | | 2n | | 2n+1 | |
| |
| = |
| |
| | 1 | |
1+ |
| wiem że to zbiega do 1, więc dla prawie wszystkich (wszystkich po za skończoną |
| | 2n+1 | |
ilością) ciąg ten jest stały, tak

?
16 lis 12:26
PuRXUTM: up
16 lis 12:58
Godzio:
Mówiłem Ci coś na temat monotoniczności, tam nie przechodzisz z n do
∞ !
| bn + 1 | | 1 | |
| = 1 + |
| > 1 bo U{1}{2n + 1 > 0 więc ciąg jest rosnący |
| bn | | 2n + 1 | |
16 lis 13:01
PuRXUTM: ale nam ćwiczeniowiec mówił że nie ważne co dzieje się z początkową skończoną ilością
wyrazów... Możesz Godzio powtórzyć co mówiłeś z tym przechodzeniem, bo nie pamiętam
16 lis 13:07
Godzio:
Jeżeli badamy monotoniczność to:
| bn + 1 | |
| > 1 −− rośnie < 1 −− maleje = 1 −− stały |
| bn | |
b
n + 1 − b
n > 0 −− rośnie < 0 −− maleje = 0 −− stały
W definicji monotoniczności nie ma:
| | bn + 1 | |
limn→∞ |
| ani limn→∞(bn + 1 − bn) |
| | bn | |
16 lis 13:13
PuRXUTM: ok dzięki

tylko jak to teraz ograniczyć od góry
16 lis 13:20
Godzio:
ln(x + 1) ≤ x dla x > − 1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lnbn = ln(1 + |
| ) + ln(1 + |
| ) + ... + ln(1 + |
| ) ≤ |
| | 2 | | 4 | | 2n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | | |
≤ |
| + |
| + ... + |
| = |
| * |
| = |
| | 2 | | 4 | | 2n | | 2 | | | |
stąd b
n ≤ e
16 lis 13:32
Godzio:
| | 1 | |
Można też zauważyć, że jest to podciąg ciągu (1 + |
| )n więc musi być ograniczony jego |
| | n | |
granicą
16 lis 13:36
PuRXUTM: to ln to oczywiście lim tak
16 lis 13:53
Krzysiek: ln to logarytm naturalny.
16 lis 14:01
Godzio:
16 lis 14:03
PuRXUTM: no sprytne to

dziękuje !
16 lis 14:38
Godzio:
Zapisz sobie tę nierówność :
Myślę, że nie raz będzie przydatna
16 lis 14:42
PuRXUTM: | | 1 | |
a mam jeszcze jedno pytanie 1− |
| ≤0 to tutaj przechodzę do nieskończoności  |
| | 2n | |
16 lis 14:45
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
Nie, − |
| ≤ 0 więc 1 − |
| ≤ 1 |
| | 2n | | 2n | |
16 lis 14:48
PuRXUTM: | | −1 | |
dlaczego |
| ≤0 dla jakiego jest równe 0  (po za "nieskończonością" chodzi od pewnego |
| | 2n | |
n
0)
16 lis 16:27
Godzio:
My nie badamy granic, tylko zwykłe liczby,
| | −1 | | −1 | |
Nie ma tam lim |
| tylko |
| |
| | 2n | | 2n | |
16 lis 16:28
PuRXUTM: | | −1 | |
no to właśnie dlaczego |
| ≤0 a nie <0  |
| | 2n | |
16 lis 17:05
Godzio:
Szczegóły, powinno być < 0, nie wiem czemu dawałem ≤
16 lis 20:03