Granice ciągów.
Marcin: Oblicz (jeśli istnieje) granicę ciągu o wyrazie ogólnym a
n......
| | (−1)n | |
kiedy granica nie bedzie istnieć? wtedy gdy będę miał podpunkt gdzie an= |
| ? |
| | n2+1 | |
chodzi mi o element (liczba całkowita ujemna)
n <− wtedy nie ma granicy?
czy są jeszcze jakies specyficzne przypadki?
16 lis 12:21
Krzysiek: istnieje granica an i jest równa 0.
przykładowo dla bn=(−1)n nie istnieje granica.
16 lis 12:25
Marcin: mianownik zmierza do +∞, ale w liczniku mam wlasnie ten ciąg bn=(−1)n, to jak sie do tego
ustosunkowuję ?
16 lis 12:29
Krzysiek: korzystasz z tw. o trzech ciągach albo z tw. o ciągu zbieżnym do zera i ograniczony.
16 lis 13:42
16 lis 13:58