najmniejsza wartość wielomianu
Patishon: jak obliczyć najmniejsza wartość wielomianu?
W(x)=(x−1)(x−2)(x−3)(x−4)+10?
16 lis 11:59
ICSP: w(x) = (x
2 − 5x + 4)(x
2 − 5x + 6) + 10 =
= (x
2 − 5x) + 10(x
2 − 5x) + 25 + 9 =
= (x
2 −5x + 5)
2 + 9
Teraz myśl
16 lis 12:03
Patishon: ale co odpowiada na najmniejsza wartość? będzie to najmniejsza wartość funkcji kwadratowej
x2−5x+5 ?
16 lis 12:09
ICSP: Masz funkcję typu a2 + 9. Kiedy przyjmie ona najmniejszą wartość ?
16 lis 12:13
Patishon: policzyłabym współrzędne wierzchołka no i chyba to byłaby najmniejsza wartość?
16 lis 12:16
ICSP: Gdyby to była funkcja y = x2 − 5x + 5 to tak. Najmniejsza wartość przyjmowana byłaby w xw i
wynosiła by yw
Jednak mamy funkcję y = (x2 − 5x + 5 )2. Dla niej :
1. Liczymy deltę. Jeżeli Δ ≥ 0 to Funkcja ma przyjmuje najmniejszą wartość = 0. Jeżeli Δ < 0
to liczymy yw i najmniejsza wartość jest równa (yw)2
16 lis 12:21
Patishon: czyli Δ jest równa √5 czyli najmniejsza wartość będzie równa 0?
16 lis 12:24
ICSP: Δ = 5
Najmniejsza wartość f(x) = (x2 − 5x + 5)2 to 0 ile wynosi zatem najmniejsza wartość
f(x) = (x−1)(x−2)(x−3)(x−4) + 10 = (x2 − 5x + 5)2 + 9 ?
16 lis 12:27
Patishon: może trzeba przesunąć ten wykres o 9 jednostek do góry no ale też będzie zero?
16 lis 12:30
Patishon: znaczy 9
16 lis 12:30
ICSP: 
i od kiedy pytają tylko o największą wartość nie trzeba liczyć dla jakich x jest ona
przyjmowana. Koniec zadania.
16 lis 12:31
Patishon: wielkie dzięki
16 lis 12:33