Granica ciągu-def
Marcin: https://matematykaszkolna.pl/strona/3675.html tu jest wytłumaczone na przykładach co i jak, mam pytanie do ostatniego etapu: mam wskazać
| | 1 | |
miejsce N= |
| + 1 od którego wyrazy są dostatecznie blisko granicy. Czy to jest juz |
| | ε | |
ostateczna odp

Czy mam to rozumieć, że N=(to coś, co wyjdzie mi, ze jest większe od malego n) + (granica)
16 lis 11:41
Krzysiek: ustalasz epsilon i szukasz takiego 'N',żeby dla każdego n≥N zachodziła nierówność:
|an−g|<ε
zatem jeżeli znajdziesz takie N, to wtedy koniec zadania.
16 lis 11:45
Marcin: ale przy ustalaniu ε to jest jakas zasada, czy na czuja
16 lis 11:56
Marcin: | | 1 | |
ma on być dowolnie mały, więc mogę dla usprawnienia zawsze ustalać, ze jest on = |
| ? |
| | 100 | |
16 lis 11:58
Krzysiek: chodzi Tobie o początek,że ustalasz epsilon?
W definicji ciągu jest napisane dla każdego epsilon (...)
więc nie możesz przecież sprawdzać dla każdego,więc ustalasz,że epsilon to jakaś konkretna
liczba
16 lis 11:59
Marcin: ustalam, ze jakaś konkretna liczba(liczba większa od zero) i robie to ogólnie, bez
podstawiania, tak?
wtedy w wyniku N jest ε, a nie jedna, konkretna liczba?
16 lis 12:06
Krzysiek: chyba bezpieczniej pisać epsilon,żeby wiedzieć,że to ma dla każdego epsilona zachodzić.
16 lis 12:12
Marcin: ok, dzieki za wyjasnienia
16 lis 12:16