parametry
edyta: Zbiór A należy do <−2,7>. Natomiast zbiór b , w którym x należy do całkowitych
h możemy zapisać w postaci |x−m|≤2. Zbadaj liczę rozwiązań A (część wspolna) B w zależności
od parametru m .
16 lis 11:19
edyta: ponawiam
16 lis 15:04
Godzio:
|x − m| ≤ 2 ⇔ − 2 + m ≤ x ≤ 2 + m
I teraz sprawdzaj, podam przykład:
0 rozwiązań gdy:
2 + m < −2 lub −2 + m > 7 ⇒ m < −4 lub m > 9
1 rozwiązanie gdy:
2 + m = −2 lub − 2 + m = 7 ⇒ m = −4 lub m = − 9
I teraz nachodź przedziałem coraz dalej
16 lis 15:07
edyta: a dlaczego 2+m<−2 lub −2+m>7 ?
16 lis 15:32
Godzio:
W tym wypadku biorę końce, żeby było zero rozwiązań to nie może być części wspólnej, a co za
tym idzie prawy koniec A nie może się stykać z lewym końcem B i na odwrót
16 lis 15:38
edyta: a nie może być −m+2<−2 ?
16 lis 15:59
edyta: jako to że −m+2 jest mniejsze od m+2 i mniejszemu przyporządkowuje mniejsze −2 a wieszkemu 7
?
16 lis 16:00
edyta: prosze o opdowiedź
16 lis 16:20
Godzio:
No tak powinno być na odwrót
16 lis 16:46
edyta: a czy mogłabym Cie prosic Godzio o dalszy pomysł na rozwiązanie ?
16 lis 17:01